Så kan vi motverka fetma

Idag är fetma ett stort problem – inte bara i vårt land, utan i hela världen. Vi äter mer än vi behöver och då lagras de överflödiga kalorierna i kroppen. Visst är fett något vi alla måste få i oss för att kroppen ska må bra, men det krävs väldigt lite. Det är också skillnad på fett och fett, och det gäller att lära sig vilka fetter som är bra och vilka som är dåliga. Forskare försöker hela tiden komma fram till lösningar som kan motverka fetma, och nyligen gjordes en mycket oväntad upptäckt.

För den som ännu inte lider av fetma är det viktigt att se till att hålla en hälsosam vikt genom att äta bra mat. Det är inte alltid så lätt att veta vilken mat som är bra och vilken som bör undvikas. Därför är det viktigt med utbildning och kunskap som handlar om den mat vi äter. Det är lätt att bli lurad genom falsk marknadsföring, så att använda sitt sunda förnuft är det enda säkra, du får mer tips om detta här.

För att bli av med eventuellt överflödigt fett är det också viktigt att röra på sig mer. Träning skyndar på viktnedgång och stärker kroppen på alla sätt och vis. Det gäller också att få igång magen så att den arbetar snabbare. Fibrer är ett exempel på något som får matsmältningsmaskinen att jobba på. Med rätt kunskap och motivation kan alla leva ett hälsosamt liv.

Forskare i Lund har kommit fram till att ett av våra bär här i Norden kan vara lösningen på problemet med den ökade fetmaepidemin. I tester, där olika typer av bär har ingått i ett experiment, med möss har man upptäckt att de som fick lingon hade en mycket mindre viktökning än de möss som fick andra bär.

Experimentet gick ut på att alla möss fick en mycket fettrik kost. De delades sedan in i grupper där en grupp fick vara kontrollgrupp och således inte fick några bär i kosten. De andra grupperna fick sin fettrika kost kompletterad med antingen lingon, svarta vinbär, blåbär eller acaibär.

Resultatet av testet visade att den grupp möss som ätit lingon inte gått upp alls mycket i vikt och även hade bättre blodvärden. De andra bären gav också en del positiva effekter, men lingonen var överlägset bäst. Nu planeras även tester på människor för att se om lingonen kan ha samma positiva effekter på oss. Du kan läsa mer om detta här.