Kosten som kan utlösa migrän

Att få migrän är något som många upplever varje dag. Denna intensiva huvudvärk kan vara svår att bli av med, så istället för att fokusera på botemedel kan det vara bra att undersöka vad det kan vara som utlöser dessa anfall. Många experter hävdar nämligen att kosten påverkar mer än du kan ana. Eftersom migrän är en sjukdom som uppkommer på grund av ett känsligt nervsystem bör du se till att inte äta sådan mat som kan innehålla så kallade ”triggers”, eller utlösare. Både läkare och de som själva analyserat vad de konsumerat innan ett migränanfall har kommit fram till att vissa matprodukter skyndar på anfallen mer än andra. I huvudsak handlar det om att hålla sig till så rena råvaror som möjligt för att vara säker på att inga av dessa utlösande ämnen intas i onödan.

Kaffe, vin och choklad

kaffe_vinKaffe är något som många svenskar dricker, och även om vissa hävdar att det kan vara nyttigt med ett måttligt intag ska den som lider av migrän vara försiktig när det gäller just kaffe. Koffeinet anses nämligen vara ett ämne som utlöser migränanfall, så är du en inbiten kaffedrickare är det bättre att gå över till koffeinfritt sådant. Många har även upptäckt att vin, speciellt rödvin, ger dem huvudvärk som kan utvecklas till ett migränanfall. Andra födoämnen du bör vara uppmärksam på är sådana som har en stark smak, eller de produkter som innehåller tillsatser. Vissa tillsatser påverkar mer än andra, till exempel Glutamat och Aspartam, men du bör försöka hålla dig borta från alla de industritillverkade produkter som innehåller olika tillsatsämnen. Även starka ostar, sura citrusfrukter och söt choklad har visat sig påverka negativt. Det är dock viktigt att påpeka att vi alla är olika och reagerar på olika saker, så för att veta vad som funkar eller inte funkar för just dig rekommenderar vi att du provar dig fram helt enkelt.

LCHF

Många som förr har lidit av kronisk migrän har blivit av med denna genom att ändra om sin kost helt och hållet. LCHF har visat sig vara en diet som fungerat bra för många migränsjuka. Eftersom socker kan vara en utlösande faktor passar denna diet bra då den förespråkar lågt kolhydratintag. Många hävdar också att de håller sig mätta längre med hjälp av denna diet och inte längre får några blodsockerfall som annars kan utlösa den intensiva huvudvärken. Alltså finns det alternativ till medicin om du är en av dem som föredrar den naturliga vägen. Att det vi äter påverkar oss på många sätt och vis är vi nog alla överens om, så att ändra om kosten och försöka äta bättre kan göra oss både friskare och gladare. Testa själv och se.